Kyselina listová (B9)

  • Kyselina listová je vitamin skupiny B, také známá jako vitamín B9.
  • Tělo potřebuje přirozenou formu vitaminu B9, tzv. folát, který se nachází v potravinách a doplňcích stravy.
  • Kyselina listová je systetická forma vitaminu B9, kterou tělo musí přeměnit na folát.
  • Přeměnu na folát zprostředkovává enzym MTHFR, který někteří lidé nemají.
  • Kyselinu listovou by měly užívat ženy již před otěhotněním, aby předešly nedostatku, který může souviset s neplodností.
  • Pravidelné užívání kyseliny listové v těhotenství snižuje riziko vrozených vývojových vad až o 50 %.
  • Nejideálnější je pokud maminka suplementuje B9 již před otěhotněním, celé těhotenství a následně i během kojení. 
  • Při výběru doplňku stravy je důležité sáhnout po těch, které obsahují aktivní formu folátu (L-methylfolát).
  • Kvůli tepelným úpravám při vaření může docházet až k 70% ztrátám kyseliny listové v jídle, proto zeleninu konzumujte syrovou.
  • Zdroje kyseliny listové:

    • kapusta, hrášek, špenát, brokolice,
    • pomeranče, jahody, třešně, višně,
    • obilné klíčky, ořechy a luštěniny,
    • játra, vejce.

    • Zeleninu konzumujte syrovou (tepelná úprava ničí živiny).
Nainstalujte si svou oblíbenou aplikaci přímo do mobilu.
Nainstalujte si svou oblíbenou aplikaci přímo do mobilu. Pro nainstalovaní aplikace klikněte na .